10 oktober Politiek Café over de toekomst van de banken

In het Politiek Café van ProDemos nemen we op dinsdag 10 oktober de toekomst van de bankenwereld onder de loep. Met Wim Boonstra, speciaal adviseur en voormalig hoofdeconoom bij de Rabobank, en Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) bespreken we de gevolgen van de financiële crisis. Hoe is de bankencultuur veranderd? Is er genoeg gedaan om een volgende crisis te voorkomen?

Van bankencrisis naar Brexit
De financiële crisis die in 2008 begon is nog niet vergeten. ‘Graaiers’ met buitensporige bonussen, reddingsoperaties om banken overeind te houden: het zijn beelden die nog haarscherp op het netvlies van de samenleving staan.
Sinds het Britse Brexit-referendum van 2016 wordt in Nederland echter ook op een andere manier gekeken naar de financiële sector. In afwachting van de uitwerking van de Brexit hebben verschillende banken hun Europese hoofdkwartier inmiddels verplaatst van de Londense City naar andere steden, zoals Dublin en Frankfurt. De werkgelegenheid die zo’n verhuizing met zich meebrengt lijkt aan Nederland voorbij te gaan, mede dankzij de Nederlandse bonuswetgeving, de strengste van Europa.

Mentaliteitsverandering
Hoever moeten we gaan om de banken naar Nederland te halen? En moeten we eigenlijk wel de nieuwe financiële hoofdstad van Europa willen zijn? Hoe is de bankierscultuur sinds de crisis veranderd? Hebben de banken voldoende gedaan om ervoor te zorgen dat een dergelijke crisis niet meer kan plaatsvinden? En hoe beïnvloeden politiek en de bankenwereld elkaar?

In het Politiek Café van oktober bespreken we de toekomst van de bankenwereld. We kijken naar de effecten van het beperken van bonussen en bespreken wat de wisselwerking tussen banken en de wetgever moet zijn om de economie gezond te houden.

Sprekers
Wim Boonstra is speciaal adviseur en voormalig hoofdeconoom bij de Rabobank. Hij doet onderzoek naar monetair beleid en financiële markten. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij onder meer het vak geld- en bankwezen doceert.
Henk Nijboer is sinds 2012 Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid, waar hij de portefeuilles Financiën en Rijksbegroting beheert. Nijboer maakte de bankencrisis mee als ambtenaar op het ministerie van Financiën.
De avond staat onder leiding van Astrid Feiter.

Praktische informatie
Wanneer: dinsdag 10 oktober 2017, 20.00-21.30 uur
Waar: ProDemos, Hofweg 1A, Den Haag
Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem is verplicht
Meer informatie op www.prodemos.nl/debankencrisisvoorbij.

ProDemos, Hofweg 1A, Den Haag