In Den Haag zijn veel theaters. In dit artikel vindt u de belangrijkste toneelpodia en de podia die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld in cabaret, musical of dans. Ook de theaters met een wijkfunctie worden genoemd.

Theaters en toneelpodiaDe Koninklijke Schouwburg is een van de oudste schouwburgen van Nederland. Huisgezelschap is Het Nationale Toneel, maar er spelen ook vele andere gezelschappen op het gebied van toneel, cabaret, muziektheater en familievoorstellingen. Het Nationale Toneel verzorgt ook voorstellingen in het Nationale Toneel Gebouw, om de hoek in de Schouwburgstraat.

Het Appeltheater in Scheveningen is de thuishaven van Toneelgroep de Appel, die er een groot deel van zijn voorstellingen speelt. Theater aan het Spui stelt zich graag voor als de huiskamer van Den Haag. In het theater zijn toneelproducties uit het hele land te zien en daarnaast bijzondere voorstellingen met muziek en dans. Het theater kent een publieksjury (de toneel- en danskijkerserie).

Theater Merlijn zit in huis bij Rabarber, de theaterschool van Den Haag, in het centrum van de stad. Het is een gezellig theater waar naast de familie-/jeugdvoorstellingen van Rabarber ook voorstellingen van diversen amateurgroepen worden gespeeld. Het theater biedt plaats aan 120 man publiek.

Wijktheaters

Het Zeeheldentheater in de Trompstraat (Zeeheldenkwartier) richt zich vooral op jeugd en jongeren. Het theater biedt ook een podium aan stichtingen en producties die werken aan ontmoeting, integratie en diversiteit in de wijk.

Theater Dakota is het nieuwe theater in stadsdeel Escamp. Bij dit theater in het vroegere Stevin College aan de Zuidlarenstraat horen ook werkplaatsen, een afdeling van het Koorenhuis en een zaal van het Filmhuis Den Haag. Theater Dakota wordt eind 2011 geopend.

Het Laaktheater, vroeger bekend als Theater Pierrot, is een klein en intiem theater in stadsdeel Laak. De oorsprong ligt in het jeugdtheater, maar daarnaast is het sinds 2005 ook actief als Cultuuranker voor het stadsdeel. Projecten met de inwoners zijn onder andere Laaks Wijktheater, het Laaks Jeugdtheater en CrossTown Den Haag.

Theatervoorstellingen in Den Haag