Donderdag 21 september, 20:15 uur
Den Haag, Lutherse Kerk

La Caravaggia
Rondom Juan del Encina
La Caravaggia: David Sagastume (countertenor), Albert Riera (tenor), Tomàs Maxé (bariton), Lluís Coll (cornetto en artistieke leiding), Jordi Giménez (trombone), Joaquim Guerra (dulcians en schalmeien), Daniel Espasa (orgel), Miguel Rincón (vihuela).
Programma: Liederen en villancico’s van Juan del Encina.
Kaartverkoop: www.musantica.nl en 0900 – 7295 6442.

Juan del Encina is de grootmeester van het Spaanse vijftiende- en zestiende-eeuwse lied. Het Spaanse ensemble La Caravaggia brengt op donderdagavond 21 september een hommage aan Encina met een avondvullend concert in de Lutherse Kerk te Den Haag. Het is het enige optreden van het ensemble in Nederland.

De Spaans/Joodse componist Juan del Encina (1468–1529) had een vrije geest. Aanbiedingen om fulltime religieuze muziek te schrijven sloeg hij af. Hij had zijn hart verpand aan het theater en aan het lied en investeerde daarin al zijn energie. Als iiedcomponist stak Encina met kop en schouders boven zijn tijdgenoten uit. Indrukwekkend is zijn enorme veelzijdigheid. Religieuze liederen, liefdesliederen, melancholieke ballades en feestelijke chansons passeren de revue in het programma van La Caravaggia. Een schatkamer wordt geopend.

La Caravaggia valt op door de virtuoze blazers, die internationaal furore maken. Ze staan in het bespelen van hun kromhoorns, schalmeien, cornetto’s en renaissance-trombones op eenzame hoogte. Waar de meeste blazers al opgelucht zijn wanneer hun instrumenten welluidend klinken, musiceren deze Spanjaarden met spontaniteit en elan. De uitvoerings­praktijk waarmee blazers destijds hun versieringen improviseerden, beheersen zij bovendien tot in de finesses. Ze weten dit vroege repertoire vol vuur tot leven te brengen.

La Caravaggia neemt drie zangers mee, die regelmatig optreden met de beroemde oudemuziekpionier Jordi Savall. Ook een organist en een vihuela-speler (voorloper van de gitaar) reizen mee.